U Berounky.info U Berounky info

Cyklobus z Dobřichovic na Hřebeny Výlety

Cyklobus z Dobřichovic na Hřebeny

Od jara do podzimu se můžete nechat vyvézt od Berounky z Dobřichovic na Hřebeny i s vaším kolem.

Cyklobus v roce 2024 funguje od 23.3. do 28.10. V Dobřichovicích odjíždí ze zastávky na parkovišti u nádraží.

Jízdní řád najdete v IDOSu, všech aplikacích a na stránkách PID.

Do Kytína

První možností je nechat se vyvézt na Černolice a odsud vyrazit po hřebenové cyklostezce 8129. Z ní můžete odbočit a podívat se na Skalku a nad Kytínem projíždí kolem hospody U Dernerů (U Čunčí huby).

Druhou možností je jet cyklobusem až na konečnou do Kytína. Zde je skvělý pivovar a na hřebenovou cyklostezku odsud také můžete vyjet.

Loni jsme začali praktikovat třetí možnost, kdy se vystoupí na náměstí v Mníšku pod Brdy a odtud se na kole vydáme po cyklostezce 8131 do Kytína, nebo ti kdo mají rádi trochu terén, to mohou vzít po modré turistické směrem na Malou svatou Horu. Tady si můžete prohlédnout poutní kapličku a funguje tu restaurace. Pak se o Kytína může pokračovat po lesních cestách, nebo cyklostezce 8130 po silnici, případně si to protáhnout přes Chouzavou.
Děláme to proto, že do Kytína přijedeme a už máme za sebou část výletu, tak je odměna v místním pivovaru trochu zasloužená, než když se tu rovnou vystoupí z cyklobusu.

Dále na Hřebeny

Po občerstvení v Kytíně můžete vyjet na hřebenovou cyklostezku 8129 a vrátit se do Dobřichovic, nebo pokračovat dál na Hřebeny.

Mezi vrcholy Vrážky a Brdo máme ale na hřebeni Brd býv. raketovou základnu protivzdušné obrany, kterou cyklostezka objíždí, a tak pojedete trochu z kopce a do kopce. Je tu také možnost objet ji z rozcestí Na Soudném po červené turistické, ale to je pro cyklisty, kterým nevadí terén a kořeny.

Cyklostezka 8129 opouští hřeben nad Malým Chlumcem a končí v Hostomicích. Zde je také dobrý pivovar, ve kterém ale nevaří, je tu jen tzv. Nalévárna.
Můžete ještě vyjet na Studený vrch, což je nejvyšší vrchol této části Brd - Hřebenů. Nachází se tu rozhledna, který bývá otevřena přes léto i s občerstvením. Víc o vrcholech Hřebenů jsme popsali v tomto článku.
Pokud byste z hřebene sjeli na druhou stranu do Dobříše, tak doporučujeme restauraci Kremelec Vlaška.

Všechny zmiňované body najdete v této mapě. To jak si je pospojujete výletem necháme na vás a na tom, kolik na kole ujedete kilometrů:


26.3. 2022, Lukáš
naposledy aktualizováno 26.3. 2024

Další Výlety