U Berounky.info U Berounky info

Na vrcholy Hřebenů Výlety

Na vrcholy Hřebenů

Část Brd nad naším údolím Berounky se nazývá Hřebeny. Víte, které jejich vrcholy jsou nejvyšší a byli jste tam někdy? Máme pár tipů na výlety. V našem okolí jsou různé zajímavé vrcholy a já jsem se rozhodl článek rozdělit podle katastrů obcí a měst, do kterých spadají.

Jíloviště

Začnu Cukrákem na který všichni často koukáme. Vrchol Kopanina (411), na kterém se nachází je v katastru Jíloviště. Kdo už se na tu červenobílou tyčku byl podívat detailnějí? Z blízka je pěkně tlustá! Letos oslavil 60 let od zahájení provozu.


Všenory

Ačkoli jsou Všenory samy o sobě dost kopcovité, tak na jejich katastru se nenachází vrchol Kámen (414), který ale stojí za návštěvu. Není na něm zajímavý výhled, ale zajímavé jsou cestičky k němu vedoucí.

Když se podíváte do mapy uvidíte na jeho úbočích množství klikatých cest. Některé jsou cyklistické traily, ale ty pravidelnější jsou staré cesty s krásnými zídkami vyskládanými z kamene. Při jejich prozkoumávání lze najít dokonce i kapličku a kříž.

Dobřichovice

Asi nejznámějším výletním místem nad Dobřichovicemi je Hvíždinec. Ten má dva paradoxy. Za prvé z něj nejsou Dobřichovice vidět, ale nabízí krásný výhled na Řevnice. Za druhé když někdo řekne, že jde na Hvíždinec, tak nemyslí vrchol Hvíždinec (476), ale vyhlídku, která je přes údolí.

Při omezeném pohybu v korona situaci roku 2020 jedna dobřichovická parta v mapách našla a označila nepojmenovaný nejvyšší vrchol Dobřichovic. Najdete ho blízko rozcestí U Trojáku a dnes už je označen cedulkou, která informuje o tom, že byl pojmenován Dobřich (523).

Doporučuji od Dobřicha zajít ještě ke skalám, které jsou v mapách označovány jako Jelení výskoky, ale trampové jim říkají Žluté skály, protože když do nich svítí sluníčko, tak je tu všechno do žluta. Na podzim tu ale kvete vřes a je tu pěkná vyhlídka na Karlštejn.


Černolice

Nemůžeme vynechat Černolice, kde se nachází stejnojmenné skály. Na ně se můžete vydat buď za geologickými zajímavostmi, nebo jako horolezci. Ať tak či tak navštívíte nejstarší horolezeckou lokalitu v ČR - první zmínka je o ní v roce 1905.

Horkou novinkou nad Černolicemi a vlastně nad celým údolím Dolní Berounky je rozhledna, která roste na vrcholu Červená hlína (467). Zatím není přístupná, ale mělo by se tak stát snad na jaře 2022.


Řevnice

Nejznámějším vrcholem nad řevnicemi je bezesporu Babka (506). Až na její vrchol vás dovede modrá turistická značka. Když se pokocháte pohledem na lesy, můžete pak sejít dolů a prozkoumat ještě velký převis. A těm, kteří se vybaví dobrou obuví, protože na svazích Babky jsou kamenná pole, a baterkou, prozradím ještě malé tajemství: můžete zkusit najít jeskyni! Nejedná se o převis na nejnavštěvovanějším místě na Babce, ale opravdovou jeskyni s malým vchodem. Není zanesená ani v mapě. Buďte ale prosím opatrní, ať Trans Hospital Řevnice nemusí zas někoho zachraňovat.

Nejvyšším vrcholem řevnického katatru je ale Strážný vrch (507). Jak vidíte překonává Babku jen o jeden výškový metr. Nevede sem žádná turistická značka, jen lesní cesty a pěšiny. Na jeho vrcholu najdete mohylku a geocachery sem dovede jedna z kešek.


Hřebeny

Dál se nám Hřebeny a Berounka rozcházejí. Dalším známým výletním místem je Skalka nad Mníškem pod Brdy, kde téměř každý den hoří oheň u občerstvení. Můžete si tu koupit něco k pití a opéct buřta.

My se ale podíváme na nejvyšší vrchol Hřebenů - Studený vrch (660). Tady stojí dokonce velká kamenná rozhledna. Vychytat její otevírací dobu není úplně jednoduché, ale když se to povede, tak tu bývá i občerstvení. Měří 16,5m a můžete z ní prý vidět Šumavu, Ještěd, nebo dokonce Sněžku.



A které vrcholky Hřebenů máte oblíbené vy? Podělíte se se sousedy v komentářích?


10.12. 2021, Lukáš
naposledy aktualizováno 29.11. 2023

Další Výlety