U Berounky.info U Berounky info

Zaniklá železnice Ajska Výlety

Zaniklá železnice Ajska

Když se půjdete projít kolem Koněprus, můžete v terénu narazit na zbytky po úzkorozchodné železnici, která dříve svážela vytěžený kámen z lomů. V tomto článku se dozvíte kde hledat a jak to bylo s pokusy o její obnovu pro turisty.

Historie

Trať se začala stavět v roce 1897 pod názvem "Drobná dráha Králův Dvůr - Beroun - Koněprusy" (KBK). Jezdily na ní dvě parní lokomotivy "Tetín" a "Koněprusy", které tahaly vozy s vápencem. Rozchod dráhy byl 760mm a při zahájení provozu 9.5.1898 měla délku 11,3km.

Dráha se postupně rozšiřovala a upravovala tak, jak postupovala těžba v lomech. Koncem 50. let 20 století ale vzniknul Velkolom Čertovy Schody, do kterého byla zavedena normálněrozchodná železnice z druhé strany (provozována dodnes). Provoz KBK tak byl zastaven k 31.12.1962.



Zbytky dráhy v terénu

Blízko Koněprus můžete najít zachovalý tunel, viadukt a drážní těleso. Bývalá nádražní budova je už v soukromém majetku a přestavěna na dům.

Zaparkovat můžete na parkovišti u Koněpruských jeskyň a vydat se po žluté. Cestou směrem na Aksamitovu bránu najdete portál tunelu i viadukt. Do tunelu se dá vlézt. Vemte si baterku a buďte opatrní! Zadní část je zřícená.


Z parkoviště se můžete ale vydat i na druhou stranu po naučné stezce Zlatý kůň, která vás dovede do Lomu Na Kobyle. Vstup do něj je přes tunel, který zde zbyl právě po drážce.

Další část železničního tělesa a tunel do Modrého lomu si můžete prohlédnout u Tetína.

Snahy o obnovení

Roku 2015 vznikla po prostudování dokumentů Markem Jindrou a Janem Kahounem myšlenka Ajsku znovu obnovit. Začaly průzkumy zachovalých technických památek a jednání s obcí Koněprusy.

V roce 2012 dokonce proběhla akce, kdy klub pro obnovu postavil dočasné koleje u Modrého lomu a s dieslovou lokomotivou ze Solvayových lomů zde vozil návštěvníky:


Potom ale už aktivity klubu utichají a dnes neexistuje.

Pokud by vás zajímalo, co je to ta "Ajska", tak je to prý místní používaná zkomolenina "Eisenbahn", tedy česky železnice.

Zdroje

Pokud vás Ajska zaujala, další podrobnosti se můžete dočíst tady:



28.10. 2021, Lukáš
naposledy aktualizováno 21.11. 2021

Další Výlety