U Berounky.info U Berounky info

Rozhledna Korunka Výlety

Rozhledna Korunka

Rozhledna v roce 2024 zahájila sezonu dříve a k 15.3. 2024 je již otevřena.

Přes zimu je rozhledna uzavřena!

O rozhledně černoličtí přemýšleli už od roku 2010, ale samotná obec na ni neměla dostatek finančních prostředků. Ty nakonec dodala společnost Eurosignal, která rozhlednu zároveň použije jako svůj vysílač pokrývající obce internetem. Stavět se začalo v roce 2019 a nakonec trvala 3 roky i kvůli zvyšujícím se cenám stavebních materiálů. Letos se rozhlednu konečně podařilo dokončit a 29.5.2022 slavnostně otevřít veřejnosti.

Rozhledna se nachází na kopci Červená hlína s nadmořskou výškou 467m. Její jméno se hledalo i pomocí komentářů na Facebooku, nakonec ho vybral investor společnost Eurosignal, a tak máme rozhlednu Korunka. Její vrchol totiž korunu připomíná.
Výška rozhledny je 30 metrů a má nakloněnou osu, takže zespodu vypadá nahnutě. Vyhlídková plošina ve 20 metrech je ale samozřejmě rovná a vy si tak můžete vychutnat vyhlídku do dalekého kraje. Uvidíte Prahu, Cukrák, Černošice a kus Berounky před nimi. Řevnice a Dobřichovice jsou pod lesem, ale Karlík je vidět dobře. Při dobré viditelnosti můžete dohlédnout až na Říp, Krkonoše a Šumavu. Při návštěvě by se vám mohl hodit dalekohled.

Na návštěvu rozhledny se můžete vypravit od března do listopadu. Je volně přístupná za dodržení provozního řádu - např. nevystupovat na ní za bouřky.
Rozhledna má i svůj Facebook s dalšími informacemi a fotkami.


30.5. 2022, Lukáš
naposledy aktualizováno 15.3. 2024

Další Výlety