U Berounky.info U Berounky info

Mramor nad Litní Výlety

Mramor nad Litní

Mezi historickým městečkem Liteň, známým především z dob národního obrození, a vrchem Bacín, předvěkým kultovním místem, se nalézá nenápadný vrch Mramor.

Mramor je porostlý listnatým lesem a protnutý zelenou turistickou značkou a vede k němu červený okruh naučné stezky Liteň, ze které je procházkou z ulice Mramorská v Litni (cca 5 minut pěšky od liteňské návsi), nádherný výhled na okolní kopce (Karlštejnská vrchovina a Brdské Hřebeny) a hlavně na samotný hrad Karlštejn.


Naučná stezka Liteň vznikla v roce 2013 a provede vás městysem Liteň a jeho okolím. Lze ji absolvovat pěšky či na kole a je rozdělena do čtyřech barevných okruhů. Stezka poukazuje na historické, architektonické, přírodní a technické pozoruhodnosti.

Červený okruh má 4 zastavení a vede právě k vrchu Mramor.

Naučné okruhy tématicky navazují na muzeum Svatopluka Čecha a Jarmily Novotné v Litni.


Tento výlet je nenáročný I pro rodiny s dětmi (u informační cedule na vrchu je dokonce i houpačka a prolézačka). Stezka je hezky upravená a zpevněná. 



Pokud dostanete hlad, můžete se, po procházce, zastavit buď na dezert a kávu nebo i oběd do výborné restaurace Ve Stínu Lípy, v centru Litně,  u parčíku se sochou věnované vlastenci Svatopluku Čechovi a kousek od Liteňského zámku.


21.11. 2021, Vladimír Kačer
naposledy aktualizováno 26.11. 2021

Další Výlety