U Berounky.info U Berounky info

Liteňský přístav u Berounky Výlety

Liteňský přístav u Berounky

Městys Liteň leží ve dvou katastrálních územích – liteňském a bělečském. Díky tomu bělečskému k Litni patří přibližně 800 metrů Berounky naproti Hlásné Třebani. A to nejen břeh řeky, ale skutečně celá řeka Berounka.

Jak se tam dostanete?

Je to hezký výlet pěšky nebo na kole a začíná u pomníčku v Bělči. Já osobně mám z Litně nejraději příjemnou cestu podél JOHNNY SERVICE a aleje, kterou jsme před čtyřmi lety mezi poli brigádnicky zakládali.

V Bělči se pak od pomníčku padlých v první a druhé světové válce dáte na konec ulice Květnového povstání a pak Horní uličkou doleva do kopce. Tam začíná u čísla popisného 234 polní cesta, která vás dovede asi po jednom kilometru do Zadní Třebaně. Sejdete mezi chatami a novostavbami rodinných domů a dáte se první asfaltkou doleva (ulice Nová) k nádraží.

Projdete podchodem pod kolejemi a nedáte se rovně na lávku, ale doleva po vyšlapané pěšince proti proudu řeky Berounky. Už po 150 metrech jste opět v katastru městyse Liteň a po půl kilometru se dostanete ke dvaceti chatkám, které se krčí mezi železniční dráhou a tokem naší krásné řeky. U nich je obdivuhodné, že materiál na jejich stavbu se tam dostal po této pěšince anebo na lodičkách po řece. Pěšinka tu končí, dále na Karlštejn se podél vody po téhle straně řeky dostat nelze.

A cesta zpátky do Litně?

Kdo nemá rád asfaltovou silnici, ať to vezme ze Zadní Třebaně cestou k Vatinám, která stoupá velice mírně a pozvolna do Bělče a dále pak vede polní cestou s výhledy na okolní kopce (Brdské Hřebeny, Golf Karlštejn, Korenský a Strážnický vrch) do Litně. Je to velice hezký výlet nejen jak pro pěší tak i cyklisty. Procházíte krásnou krajinou, lesem, v údolí Bělečského potoka, a po cestě narazíte na malebné chatky, koníky či dětské hřiště.

 

Článek se svolením převzat z webu Litně.

4.3. 2022, Vladimír Kačer
naposledy aktualizováno 14.12. 2023

Další Výlety