U Berounky.info U Berounky info

Jaké vlaky jezdí u Berounky?

Jaké vlaky jezdí u Berounky?

Zajímavosti a přezdívky vlaků, které můžete vidět na trati v údolí Berounky.

Železniční trať v našem údolí má označení 171. Klikatí se údolím Berounky a protíná vesnice a města, což jí přináší mnoho problémů. Nejde narovnat, stavba protihlukových zdí by mnohá města přetnula vejpůl, a tak je celkově zastaralá a trpí mnoha poruchami. Každý týden se tak vyskytne nějaká mimořádnost, kterou můžete sledovat v aplikaci Můj vlak nebo na Facebook stránce Trať 171 či Twitteru.

Lidem, kteří rádi sledují vlaky, se říká šotouši. Kluky většinou fascinuje železnice v útlém věku, ale některým to přetrvá až do dospělosti. Co na kolejích u Berounky můžete vidět? Přinášíme krátký souhrn především pro rodiče budoucích šotoušů.

CityElefant - Elfík

Nejčastější je třívozová elektrická jednotka řady 471 CityElefant. Z jejího anglického názvu je odvozen i maskot Českých drah pro děti - slon Elfík. Díky hliníkové konstrukci a soupravě obsahující tři kusy, je tento vlaku přezdíván také ešus.

CityElefant byl vyvinut jako nástupce pantografů. Jeho odpůrcům se nelíbí, že je plně klimatizován a nejdou v něm otvírat okna. V zimě ale, narozdíl od panťáků, spolehlivě topí, a tak pokud nevypadne klimatizace, je příměstské cestování s ním docela pohodlné. Ve špičkách je možno spojit dvě soupravy a zvýšit tak kapacitu.

K výročí 20 a 25 let Pražské integrované dopravy byly připraveny dvě soupravy ve speciálních nátěrech s popisy, které u nás také můžete při troše štěstí zahlédnout.


Sysel

Od roku 2019 se na trati 171 můžeme v pravidelném provozu setkat s trochu zvláštním uskupením vlaku: Elektrická lokomotiva Eso, dva až tři rekonstruované dvoupatrové vozy a řídící vůz Bfhpvee295. Pod tímhle označením se skrývá vůz, jehož maska připomíná právě sysla. Díky němu ale strojvedoucí nemusí při obratu v Berouně přepřahat lokomotivu, stačí mu přejít do řídícího vozu a vlak tak může jet "po zpátku".

Problémem tohoto slepence jsou dveře dvoupatrových vozů, které se často porouchají, a vlak tak skončí svou cestu předčasně, nebo po ránu vůbec nevyjede. Výhodou oproti CityElefantům je naopak Wifi.


Lokálka

Když už vás přestanou bavit Elfíci, sysli a rychlíky do Plzně, můžete si udělat malý výlet do Zadní Třebaně. Zde přestoupíte na lokálku, kterou zde většinou představuje motorový vůz řady 810. Tento nesmrtelný autobus na kolech, přezdívaný také orchestrion, nebo splašený kufr, tu s námi asi ještě nějaký ten pátek bude. Výlet pod brdy směrem na Hostomice a Lochovice s ním může být romantický, každodenní dojíždění už asi méně. V posledních letech je nahrazován řadou 814 tzv. Regionova v typickém žluto-zeleném provední, ovšem o zvýšení komfortu se nedá příliš mluvit.

Rychlíky

Kolem Berounky projedou bez zastavení, pokud nění nějaká porucha trati. Jedná se o Západní expresy do Plzně, rychlíky do Mnichova, ale zahlédnout můžeme i náš nejrychlejší vlak Pendolino. Ten díky výklopným skříním vagonů může dosahovat rychlosti až 160km/h, to ale v našem klikatém údolí na zastaralé trati nehrozí.

Bardotka Cyklo Brdy

Drobným zpestřením mohou být víkendové průjezdy dieslové lokomotivy řady 741 v retro nátěru. Této lokomotivě se přezdívá zamračená nebo Bardotka, protože některým šotoušům její čelo připomíná křivky slavné herečky Brigitte Bardot.

Od jara do podzimu vozí z Prahy do Březnice cyklisty, kteří si udělají výlet po Brdech. Její průjezd údolím je doprovázen charakteristickým brumlavým zvukem.

Pantograf a Kraken už neuvidíte

K příměstským tratím donedávna neodmyslitelně patřil pantograf. Elektrické jednotky řady 451 byly vyráběny od roku 1960 - 1973. Jejich životnost byla plánována na 15 let, ale díky chybějícím nástupcům byla mnohokrát překonána.

Ještě před CityElefanty zde byl dřívěší pokus o nástupce pantografů: řada 470. K sériové výrobě však nikdy nedošlo, ale cestující vozily dva prototypy. Byly nasazovány právě na naší trati. Dnes už je ale můžete vidět pouze na fotkách. I když byly snahy o jejich zachování, nakonec skončily ve starém železe.


Párovky

Co se naopak z historie dochovat podařilo, jsou některé parní vlaky.

Velkou párovku Šlechtičnu u nás zpravidla můžete vídat při velikonočních jízdách a dalších akcích na Křivoklátě. V zimě naopak třeba při Mikulášských jízdách na Karlštejn.


Při cestě do Prahy si můžete před Smíchovem všimnout bývalé výtopny Zlíchov, ve které parta nadšenců sbírá a opravuje některé staré stroje. V provozu mají parní lokomotivu Béeska, kterou si lze i pronajmout, nebo zahlédnout při některé akci. Výtopna bývá i otevřena pro veřejnost a můžete tu shlédnout další lokomotivy, dát si občerstvení ve stylovém vozu s barem nebo obdivovat parní válec Krasin.


Snad vás tento krátký náhled do světa šotoušů zaujal. Při pozorování vlaků ale hlavně dávejte pozor na svou bezpečnost!

P.s.: autor je šotouš amatér (díky dětem), profesionálové omluvte proto prosím některé možná nepřesné výrazy. Budu rád za konstruktivní komentáře ;)

20.3. 2019, Lukáš
naposledy aktualizováno 9.9. 2021

Nejbližší Vlaky a auta

Dobřichovice
19.5.2024 10:00 - 16:00
Veteráni pod zámkem

Slavnost historických vozidel v Dobřichovicích! Zapomeňte na čekání, výstava Veteráni pod Zámkem 2024 je tu! Setkáme se již pošesté v malebném prostředí pod zámkem v Dobřichovicích, kde se bude konat oblíbená výstava Veteráni pod Zámkem. Letos bude v Dobřichovicích probíhat motoristický víkend. V sobotu bude k vidění sraz vozidel Chevrolet Corvette, které projedou spanilou jízdou centrum města (16:00 - 16:30 příjezd do ulice 5.května směr za školou a cca v 17:30 průjezd centrem) a v neděli bude probíhat naše velká výstava vozidel od 10:00 do 15:00. Tento rok se můžete těšit na pestrý výběr historických vozidel. Od klasických automobilů Aero, Tatra, Praga, Škoda až po sportovní modely od renomovaných výrobců jako Jaguar, Mercedes-Benz, Porsche, Ford nebo Chevrolet. K těmto skvostům se přidají i užitková vozidla, včetně širokého spektra traktorů a vozidel. Připravujeme pro vás expozici více než 200 unikátních vozidel, která budou vystavena v kouzelném prostředí podzámčí Dobřichovic a jeho okolí. Naším cílem je, aby každý odcházel s úsměvem a zážitkem, na který bude rád vzpomínat. Celý den pro vás bude hrát živá kapela a zazní i autentická dobová hudba, aby atmosféra byla co nejvíce přátelská a klubová. Pro vaše potěšení po prohlídce vozidel budou připraveny u vstupu stánky s výbornými pokrmy, vynikajícím místním pivem MMX a prvotřídní kávou. Přijďte s námi sdílet lásku k historickým vozidlům a užít si den plný nezapomenutelných zážitků! Místo konání: Dobřichovice (zámek) Datum: neděle 19. 5. 2024 Vstupné: 150 Kč (děti do 12 let zdarma) (vstupenky budou k prodeji přímo na místě konání akce) Každý návštěvník dostane na ruku pásek (může tedy libovolně procházet akcí a vracet se)! Parkování automobilem: Parkování pro návštěvníky bude možné pod mostem na pravém břehu řeky Berounky nebo u lávky, hned za výstavou a zejména na parkovišti u nádraží města Dobřichovice, kde o víkendech nebývá moc aut – parkoviště u nádraží má navýšené kapacity! Stačí pak přejít lávku a jste skoro u nás. Adresa akce Veteráni pod zámkem: Křižovnické náměstí, Dobřichovice. Pohodlně dostupné z parkoviště pod mostem, u lávky a z parkoviště u nádraží

Mohlo by vás zajímat